Last Updated on February 3, 2024 by Specialist Waterproofing Contractor

PU Injection Waterproofing & Polyurethane Grouting System Malaysia
Crack InjectionEpoxy InjectionCrack InjectionCrack Injection

PU Injection Grouting: Memperbaiki Kelemahan Struktur Dengan Cepat dan Mudah

Kelemahan struktur pada bangunan seperti water leakage from ceiling, slab leakage, wall leakage atau bahagian bawah bangunan bukanlah sesuatu yang jarang berlaku. Dalam beberapa kes, kerosakan ini boleh menjadi masalah yang besar, menyebabkan kecacatan pada struktur dan boleh menjejaskan kestabilan bangunan. Apabila terdapat kerosakan seperti itu, adakah cara untuk memperbaikinya tanpa merosakkan struktur lebih lanjut? Jawapannya ialah “Ya”, dan kaedah yang paling popular untuk memperbaiki kelemahan struktur ialah PU Injection Grouting..

pu injection waterproofingpu injection machinepu injection grouting

Apa itu PU Injection Waterproofing?

PU Injection waterproofing ialah proses memperbaiki kelemahan struktur dengan memasukkan PU Foam Injection (Polyurethane) ke dalam rongga pada struktur yang bocor atau pecah. PU Injection Machine sering digunakan pada kebocoran air atau kelemahan dinding dan struktur yang lain. Polyurethane yang diisikan akan mengisi rongga dan mengikat bahagian yang retak, mencegah air dan bahan lain masuk dan menghalang kerosakan lebih lanjut.

Kegunaan PU Foam Injection

Proses penyuntikan PU digunakan terutamanya untuk menangani kebocoran atau kelemahan pada struktur seperti dinding, lantai, atau kawasan konkrit. Ia berfungsi dengan menyuntikkan bahan PU ke dalam celah, retakan, atau ruang di dalam struktur bangunan untuk menguatkan serta mengembalikan kekuatan struktur yang lemah atau rosak.

Kegunaan Polyurethane Foam

Polyurethane Foam digunakan untuk pelbagai tujuan termasuk:

  • Pengisian Ruang: Mengisi ruang kosong di antara struktur, seperti di dalam dinding atau celah-celah.
  • Penutup: Menutup celah atau kawasan yang berlubang untuk mencegah kebocoran atau masuknya air.

Proses Penyuntikan PU

Prosesnya melibatkan langkah-langkah seperti:

  1. Penilaian: Mengenal pasti kawasan yang mengalami kebocoran atau kelemahan.
  2. Penyediaan: Persiapan permukaan dan penyuntikan bahan PU ke dalam kawasan yang dikenalpasti.
  3. Pemantauan: Memantau proses penyuntikan untuk memastikan ia dilakukan dengan berkesan.
  4. Penilaian Semula: Pemeriksaan semula keberkesanan penyuntikan dan kekuatan struktur selepas proses selesai.

pu injection waterproofing malaysia pricepu grouting injectionpolyurethane waterproofing

Proses PU Injection Leaking

Proses PU Injection leaking dimulakan dengan membuat lubang kecil pada bahagian yang bocor atau pecah. Lubang ini membolehkan polyurethane foam dimasukkan melalui packer ke dalam rongga struktur. Polyurethane yang dimasukkan akan membentuk busa dan mengisi rongga pada struktur. Apabila polyurethane foam mengeras, ia akan menjadi padat dan mengikat bahagian yang bocor atau pecah.

Manfaat PU Grouting Injection

  1. Cepat dan mudah – PU Injection waterproofing dapat dilakukan dengan cepat dan mudah. Proses ini biasanya hanya memerlukan beberapa jam sahaja untuk selesai, jadi penggangguan pada bangunan sangat minimum.
  2. Kos yang berpatutan – Kos untuk melakukan PU Injection grouting biasanya jauh lebih murah berbanding kos untuk memperbaiki kelemahan struktur dengan kaedah yang lain.
  3. Memperbaiki kecacatan – PU grouting boleh memperbaiki kecacatan ceiling leakage, Lantai, Dinding pada struktur tanpa perlu merosakkan bahagian lain daripada struktur.
  4. Kekuatan dan ketahanan yang lebih baik – Memasukkan Polyurethane ke dalam rongga pada struktur akan membantu meningkatkan kekuatan dan ketahanan struktur.

polyurethane foampu foam injectionpolyurethane injection

PU Injection Grouting Specialist dari BumiBina

Jika anda mencari syarikat yang boleh membantu anda memperbaiki kelemahan struktur dengan kaedah PU Injection, Bumibina boleh membantu anda. Syarikat ini menyediakan perkhidmatan PU waterprofing Repair yang berkualiti dan efektif dengan tenaga kerja yang pakar. Selain itu, syarikat ini menawarkan Price / Harga PU Injection yang berpatutan dan mampu membantu anda menyelesaikan masalah kerosakan pada struktur anda dengan cepat dan mudah. Polyurethane waterproof Specialist Call 012 – 684 6079 (En Suhaimi)

harga pu injectionwater proofing injection

Kesimpulan

Bagi pemilik rumah atau bangunan yang sedang mencari kaedah yang efektif untuk memperbaiki kebocoran dan masalah struktur bangunan, kaedah water proofing injection adalah pilihan yang baik untuk dipertimbangkan. Ia memberikan hasil yang cepat dan berkesan, dan memastikan bahawa bangunan anda sentiasa dalam keadaan yang baik dan selamat. oleh itu disyorkan untuk mendapatkan khidmat dari pakar PU Injection Waterproofing Malaysia Price 012–6846079 (En Suhaimi) Epoxy Flooring Malaysia | Polyurea Coating | Floor Hardener

Call Now